Ku Ingin Kembali...

Ku Ingin Kembali...

Isnin, 31 Mei 2010

Yang teristimewa..

Ni baru balik dari hantar kak Nadia ke mathor cz beliau nak p umrah. Hmm, mudahan2 1 hari nnt aku dpt p umrh gak ngn my walidain..ameen.korg doaknla ktorg murh rzki spy dpt menjejak bumi barakah tu..

N di kesempatan yang memang sgt smpt ini, aku nak habaq 1 ceta..hehe..sj..bak sbda Nabi:’…ballighu anni walau ayah’..kan..kan..pasni aku insyaAllah xmaw surf tenet g kot..cz nak exm bln 7 ni..

Ni ceta ttg my akhi ismuhu Reezu(btlke nama ni mcm nama org Jepun?ada org katala..kalo aku kabo kt dia, kmbg-kmpisla dadanya menahan rs bangga…ehekhek..sori ya dek). Dulu aku pernah berdoa mudah2an dia dpt masuk DQ..sbb aku nak dia knl erti hidup dalam Islam, rs nikmat hfl Quran.. sush kalo kta smpaikn tp dia xnmpk suasananya..ms 2 aku mnta sgt2 pd Allah....

“Ya Allah aku mohon dia drpdMu sebagaimana Nabi Musa memohon Nabi Harun drpdMu sbg pmbantunya dlm gerak kerja dkwhnya..” begitu doaku sbn wktu ktika thn pertama d DQ. Sbb aku thu, aku xmmpu utk bergerak sorg diri dlm fmlyku..mm,gaya hidup org Sbh..phm2le..(tp, xsmuanya k..ada jg yg mmg fmly dia Islamic)

Satu pagi yg sgt sunyi pd thn ini(hehe..sunyi cz all of my ahli byt sdg menyenyakkan diri mereka di ats sarir masing2),aku dikejutkan dgn msjnya yg berbunyi..

“Yan, apa pndpt ko klw aku msuk DQ?”

Aku ingtkan dia nk masuk persijilan..yelah sbb dia kan minat sains n mmg ambik alirn sains pula.

“Ha..elok beno la tu eh..tp,skrg ni bkn pengambilan persijilan. Skrg diploma. Bidang agama. Persijilan nanti kot dlm bulan 8 o 9 gtu..”

"Siapa kata aku nak ambik persijilan?Aku tnya ni sbb nk ambik diplomala..”

Lagi aku terkezut siamang mendengar pengakuannya itu n tiba2 rs sebak di dada. Dia ni dulu, sm gak cm aku..dok bljr kt brunei. Tp, dia ambik olevel alirn sains. Lps trial olevel, aku suruh dia try mhon persijilan DQ utk 2007. Tp, mlgnya, ms tu DQ blum offer lg olevel utk persijilan. Aku hampa. Xpala, mgkn Allah tkdirkan dia utk program diploma?siapa thu?pstu try pl diploma 2008..mlgnya jg dia xlyk ditemuduga sbb subjek alirnnya xckup syrt piawaian utk diploma.Akhirnya aku bersepakat dgn dia ambik spm persendirian,ambik subjek yg boleh melayakkan masuk DQ. Aku sj je nak tmnkan dia n..ada lg sbb lain..nnt dlm lain episode aku ceta k..insyAllah...ceh, msti kmbg di hatinya thp belon nk pecah dh kalo dia thu aku ambk spm jg sbb nk tmnkn dia..hehe..

N thn tu pun dia try mhon Institut Latihan Perindustrian Labuan.alhmdllah..dpt..spm ktorg pn alhmdllh..lulus.hehe.lwk r teringt detik aku ambik spm, siap nyorok2, xnak bg org nmpk aku p skolah dpn DQ tu utk ambk spm..hehe..malu pny psl..

Ms iklan dploma thn 2009 dikluarkn, aku tnya la dia. Dia nk lg x mhon DQ?......

Hampa.

Dia xnak. Dia nk abeskn prsjilannya kt ILP tu ktanya.hmm..xpola eh..lelaki ni xleh pksa sgt..kang masuk tp hati tadak..susah jg..

Tapi, mmg betulla org kata, Allahlah yg memegang hati hmba2Nya. Tiba2 Allah bg hidayah. Kita Xpksa. Tp, Allah lmbutkan hatinya dgn sndrinya. Aku pn tnyala dia..

“Awat hang ttiba ada hati nk masuk dploma ni?Bukanke ko dl xnak?”(kotla ada org pksa dia pl kan?)

“Nthla, td mak tnya..aku xnak mhon Dq ke? Ni yg aku trus sms ko ni..tba2 tergerak hati..”

Dia pn trus memulakan operasinya mengisi borg secara online..

Tp…

Malang..

Namanya xda dlm snarai. Aku pon siap trun pdg lg p cek nmanya..2-3 hr mencek..sampai 1 thp aku rs sdeyh gila2..xtau knp..sbb aku m’hrp tinggi sgt kot..aku sedeyh smpai nangis gtu. Mcm aku je yg xdpt msuk DQ tu.Tba2 aku tercakap dlm hatiku gni..

“Ya Allah, xlykkh adikku utk mempelajari ilmu agmaMu?”(astgfrllah..)aku nangis lg teringt adikku. Sedeyh Allah xmkbulkn permohonan yg 1 ini..

N xlma lps tu, tba2 jg terlintas di hatiku, seolah2 Allah kta cenggini kt aku..

“Adakah sblm ini Allah xprnh mkbulkan doamu?xprnh smpaikan hjtmu?smpai kamu perlu kecewa sebegini rp?”

Aku cpt2 beristghfr. Aku ml tng. Namun rs b’slh pl mghntui jwa sbb termelayan kta2 si setan.

Aku mohon pd Allah, seandainya bt ms ini, itulah yg terbaik utk adikku,aku akn sntiasa mmhon,moga2 adikku dpt msuk DQ jg. Klw bkn kli ini..mgkn 1 hr nnt..aku jg mhon pd Allah, mg2 Allah singkapkan hkmah spy syaitan laknatullah tu tewas dgn pujukannya mengapi2kn aku utk bt ssuatu kmungkaran kpd Allah.

Smnggu lps tu..

“Yan, rpnya aku dpt tmuduga tu. Tp, dh t’lps tarikh..bru cek smula td..”

Hatiku terubt..adik bukan xlyk. Tp, mgkn bkn skrg msnya..mgkn akn dtg?Kalaulah Allah mmg tkdrkan dia msuk DQ..dia psti akn dpt msuk jg. Tp, klw x, mgkn ada lg yg lain lbh baik dr itu.

MIRACLE

Dia tba2 dhubungi pihak MTQN sbh. Mnta dia ikut tmuduga utk kmsukan d sna. Pdhl dia xmnta pn..aku suruh dia p, konon sruh dia ambik pglmn utk tmudga DQ akn dtg.

Dia pn p la

Dia dpt.

Dia try je mnta tggh sbb ada lg dua bln utk abeskan persijilan ILPnya tu. Alhmdllah jg dpt.

Walaupun dia xmsuk Dq, tp jd sbhgian dr DQ pn kira ok la jg kn?:)alhmdllh..

Peristiwa ni berlaku seminggu sblm ktorg ditakdirka xdpt masuk exm. N exm dur thani pd bln 7 nnt. Skurg2nya, dgn experience ni aku jd lbh yakin bhw..klw Allah xbg yg kita mnta tu mgkn sbb Allah nk bg yg lbh istimewa dr yg kita mnta..

Bila fikir2 smula, ktorg ada lg ms sbln lbh utk msyikn quran, mntpkan ilmu thn 1 ni..hfl mtn qiraat..bt nota..study group..tlg ajr kwn..hmm..bukanke ini adalah sswatu yg istimewa drNya?

Terima kasih ya Allah kerana sudi memberi peluang pd diri hmba Mu ini yg seringkali xpandai mensyukuri nikmatMU..

4 ulasan:

  1. sbnrnya ceta ni nk tygkn mggu lps..tp,ada prob pl..hehe

    BalasPadam
  2. he3..ak punye pn samala.lama sdh ak tls,br nk publish..yan,doakan adikku arif dpt jd pnghfl quran ea cz ak tgk cr dia dkwah lg mantop even umony br 15 thn.ak pn kdg2 didkwahnya skali.huhu.klw nk hrp dia msk dq mmg agk musykil illa biiznillah cz dia skrg sek biasa n xambik arab.sek bdk2 smseng lak 2.tp ak still brbangga dgn die cz dia mmpu jd yg terbaik dlm fmly even die sorg yg xsek agama.pewwiitt..cayala ayep.Alhmdulillah, ashkuru a'la nikmatihi.skg dia dok ngapal quran kat msjd.tp surah2 trtentu je la.xpela moga dia dpt bristqmah..upss! sori yan,trbabas pnjg lak komen ak..hehehe

    BalasPadam
  3. zombie pokok pisang18 Julai 2010 5:05 PTG

    tegak bulu roma den..bagus2..suke bc entry ni...bagus la korang..kem salam sama kak nadia ya...

    BalasPadam
  4. zombie kg pisang18 Julai 2010 5:08 PTG

    yan..gd luck k utk exm..t.q gtaw pasal isu tu, baru-baru ni..huhu..Allahuyaftah alaina..

    BalasPadam