Ku Ingin Kembali...

Ku Ingin Kembali...

Isnin, 14 Mei 2012

Sahabat..masih ada waktu...


Aku rasa macam dah jadi beluncas kepanasan dah…

Buat jadual tu tak kena..jadual ni tak kena..setiap hari tukar..tak tetap pendirian..(hisy, bukan tak tetap pendirian la..itu namanya kreatif, mempelbagaikan cara dan waktu belajar! Hihi)

Exam besaq lagi tiga minggu weh!

Tapi seolah-olahnya tuan punya badan ni macam masih berada di zon yang selesa…
Pagi tidur, petang tidur, malam pun tidur..
Cari makan macam orang tak makan seminggu…
Main Sudoku, konon release tension macam orang baru lepas belajar 12 jam macam Kak Nadia Afifah yang cemerlang tu…

Huh!

Teringat kat sahabat yang pernah kata : “Yan, aku tengok ko dah tak Nampak mujahadah macam dulu!”
Kini sahabat di hati pun marah juga!
Wake Up Yan!

Lantas satu hari tu aku bertekad ke masjid…’melarikan diri’ dari nafsu dunia…
Mula-mula macam takut juga nak pegi sorang2..tapi, dengan kekuatan yang Allah bekalkan, Alhamdulillah dari saat aku menjejak kaki ke rumah Allah dari jam 9 pagi hingga ke jam 5 tak putus-putus Allah kirimkan ‘peneman’..tak dari manusia..dapat teman sementara dari cik burung yang berkicau dalam masjid pun jadi la..:) Terima Kasih Allah..

Teringat pada Maryam…
Yang kisahnya dilakar dalam AlQuran…dalam surah Maryam…
Kesakitan yang ditanggung ketika dalam penantian kelahiran Isa memaksanya bersandar di sebatang pohon kurma..tiba-tiba Jibril berseru supaya goyangkan pohon kurma (yang aku kira korang pun tentu kenal dan ma’ruf dengan pohon kurma yang tebal tu kan) untuk jatuhkan kurma untuk dimakan..cuba bayangkan macammana seorang ibu yang sarat mengandung nak tolak benda macam tu..padahal kalau ikutkan boleh je Jibril datang ambikkan kurma tu dan hidangkan untuk Maryam macam masa dia dihidangkan makanan secara tiba2 sewaktu sebelum dia diuji dengan Isa ini (ketika dia sedang bermunajat)..kenapa?kenapa?kenapa?

Sebab Allah nak ajar kita supaya usaha juga!
Malulah dengan Maryam…

“Apakah kamu mengira kamu akan masuk syurga sedangkan belum sampai kepadamu ujian seumpama orang-orang  sebelum kamu?”(AlBaqarah)

kita belum diuji seperti dia…dan bila diuji kita pula dengan mudahnya kita berputus asa…
dan kita belum lagi cukup berusaha!

Aduhai manusia…malu lah dengan Maryam…

***

Sembang dengan roommate lama..”rasanya ada tak harapan untuk dapat Mumtaz kalau baru nak berusaha saat-saat akhir ni?”

“Tak terlambat selagi masih sempat…”Mata bersinar berbintang-bintang…

"Untuk kemenangan seperti ini, hendaklah beramal orang-orang yang beramal"(asShoffat)

Aku poyo je bagi semangat pada kak Nadia bila dia cerita ada satu geng tu dah hafaz matan Qiraat sampai surah Shoffat .
”Akak, kita tak terlambat lagi weh…ini strategi kita untuk kita yang jenis last minit ni..bla-bla-bla..”

Bukan kita tak ada sebab kenapa kita lambat study berbanding orang lain..aku, kak Nadia dan teman seperjuangan lain..hanya Allah je tahu masa kita dah terbahagi..dah tak sama macam orang lain..orang lain mungkin siap boleh tidur rumah kawan-kawan untuk studygroup..kita..kita tak dapat nak berkumpul pun sebab ada tuntutan lain…melainkan setelah dah tak ada kelas ni baru kita boleh start untuk studygroup..Allah tahu..Allah tahu..

Macam seorang kawan pernah kata tentang seseorang ni :
“Dia rasa macam tak ada masa dah, pagi2 kelas, petang tusyen, balik masak untuk suami..kemas rumah, lipat baju..sempat study pun pagi2 sebelum ke kelas je.. tapi alhmadulillah Allah isi masa-masanya dengan benda yang Allah pasti berkati”

Teringat lagi dengan Abu Hurairah yang terlambat sedikit masuk Islam berbanding sahabat lain..jadi apa strategi dia? Dia korbankan (luangkan) seluruh kehidupannya selepas Islam tu untuk berdampingan dengan Nabi untuk mempelajari Islam..Allah..Allah..

Dan strategi kita..kita sekarang kena sentiasa berdampingan dengan kitab-kitab kita untuk seluruh masa yang masih ada..jangan kita mengalah, kerana kita kalah saat kita telah berputus asa…

Dan ingatlah..”Pengakhiran itu yang menentukan nasib kita…”

Menukil juga kata nasihat ketua kelas kitorang..”Jangan rasa lemah semangat bila dengar orang lain lagi banyak dari kita..terus usaha..bukan banyak itu yang dapat bantu kita..tapi kita dapat jawab nanti insyaAllah dengan rahmat Allah”

Allah..Allah..

Ya Allah tolong bantu kami..Wahai Maha Penolong! Engkau saja yang dapat menolong kami..Siapa lagi yang dapat menolong kalau bukan Engkau..kami tiada siapa-siapa melainkan Engkau Ya Allah..Andai berkumpul satu golongan ingin membantu kami, kami tidak juga dapat dibantu kalau bukan atas izinMu ya Rabb..dan andai berkumpul juga satu golongan yang ingin memudaratkan kami, kami percaya kami tak kan dapat dimudaratkan kalau bukan atas izinMu..Jadikan kami  hamba yang pandai bersyukur..

“Allah Engkau dekat, penuh kasih sayang, takkan pernah Engkau biarkan hambaMu menangis…”


Tiada ulasan:

Catat Ulasan